Rozhovory
28.05.2019 - Redakce

”Výsledkem je nespočet nadšených dětí a hrdých rodičů, kteří jsou členy právě našeho klubu.”

Jak se dařilo klubu FBC Liberec během sezóny? Zaznamenala mládež FBC Liberec posun? Na zajímavé otázky odpovídá v rozhovoru šéftrenér libereckého florbalového klubu Matěj Klucho.

Matěji, jak bys zhodnotil letošní ligovou sezónu?

Možná už některým lidem polezu krkem (smích), ale máme z další absolvované sezony ohromnou radost. Opět se nám dle mého podařilo ještě více sjednotit myšlení trenérů a lidí kolem florbalu v Liberci. Výsledkem je nespočet nadšených dětí a hrdých rodičů, kteří jsou členy právě našeho klubu. Veškeré mládežnické kategorie nám dělají radost, a proto to má smysl.

Kam se mládež v FBC Liberec posunula? Dokázal bys vypíchnout nějaký skvělý moment?

Výrazných momentů je nespočet. Ať už rozjezd kategorie elévek, asi největších bojovnic klubu, zlatí hoši na švédském turnaji Gothia, juniorky, které přes své mládí válely v nejvyšší juniorské lize, starší žáci i dorostenci, kteří potvrdili nejvyšší republikový standard, junioři, kteří podobně jako holky bojovali ve velmi mladém kolektivu, či kategorie přípravek, kterou vnímám jako ukázkový start do sportovního života. V podstatě všechno výše vyjmenované vnímám právě jako posun, za kterým je každodenní poctivá práce našich trenérů.

V čem by se měla mládež FBC Liberec ještě více posunout?

V současné době si myslím, že to je zejména „funkčnost“ tréninku. Myšleno skladba tréninku taková, aby jednotlivé dovednosti byly přesně uplatnitelné v utkáních. Aby tréninkové situace, cvičení a hry v maximální možné míře korelovaly se zápasy. Tam ještě vidím prostor ke zlepšení.

"Výsledkem je nespočet nadšených dětí a hrdých rodičů, kteří jsou členy právě našeho klubu."

Máš v hlavě nějaký vzor nebo vytyčený cíl, kterého by měl klub dosáhnout?

Vzorů za dobu, kdy se snažím aktivně vzdělávat za účelem tvorby rozvíjejícího sportovního prostředí, je mnoho, těžko jmenovat jeden, ale zkusím to. Před pěti lety, kdy jsem začínal na postu šéftrenéra, to byl rozhodně Martin Daněk, který, leč z fotbalového prostředí, nabídnul trenérům trošku jiný pohled na trénování mládeže. Tento pohled jsem si na první dobrou zamiloval a od té doby v podstatě hledáme cesty, jak ho nejlépe aplikovat v našich florbalových podmínkách.

Co se vytyčeného cíle týče, chci, abychom stále poctivě pracovali na tvorbě jednoho z nejzdravějších florbalových prostředí v republice a přitom si udrželi jistou rodinnou atmosféru, kterou s postupem času vnímám jako nejdůležitější hodnotu.

Která kategorie udělala největší pokrok?

Tady je odpověď strašně těžká. Největší pokroky logicky dělají nejmenší kategorie, což je ale dáno čistě tím, že jsou schopny se markantně zlepšovat i během jednoho tréninkového měsíce, mnozí i rychleji. Nerad bych ale, aby pokrok žáků, dorostenců nebo dorostenek vyzněl jako nevýrazný (úsměv).

Chystá klub nějakou novinku na novou sezónu?

Každý rok přemýšlíme, čím náš sportovní proces ještě obohatit. I na příští rok máme v hlavě vymyšlené nápady, tím nejvýraznějším je asi předběžná ústní domluva se švýcarským celkem Wiler-Ersigen, kam bychom v průběhu sezony rádi poslali na ochutnávku jiného prostředí některé naše hráče. Snad se to povede!
Zároveň máme v hlavě, a částečně už i na papíře, celoklubovou sportovní přípravu po stránce technicko-taktické, kondiční i mentální. To bude náš největší úkol na příští sezonu; přesně a konkrétně definovat, co v jednotlivých kategoriích budeme chtít děti naučit, jak a hlavně proč. Pracovně jsme si tento dokument nazvali jako koncepce 2.0 (úsměv).


"Tím nejvýraznějším je asi předběžná ústní domluva se švýcarským celkem Wiler-Ersigen, kam bychom v průběhu sezony rádi poslali na ochutnávku jiného prostředí některé naše hráče."

Jedna z důležitých věcí v FBC Liberec jsou klubové hodnoty. Daří se je přenášet na mládež?

Z toho, co mohu denně vidět kolem sebe, si troufnu říct, že ano. Samozřejmě některé hodnoty je těžké vysvětlovat těm nejmladším a jsou cílené spíše na starší členy klubu, případně vedení, avšak snažíme se i s nejmenšími mluvit o tom, co jednotlivá (pro ně stále ještě) slova znamenají. Díky tričkům, mantinelům a grafice webu nebo facebooku je máme denně na očích, takže spokojenost.

Víš už trenérské změny, které mládež FBC Liberec čekají?

Výrazné trenérské změny se v našem klubu pravděpodobně konat nebudou. V minulých týdnech jsme usilovali o zajímavou posilu do trenérských řad, ale nakonec nám vzájemná spolupráce těsně unikla. Družstva juniorů a dorostenců se v příštím roce budou muset obejít bez Vládi Trčky, který byl v letošní sezoně výraznou posilou. U těch nejmladších kategorií dojde k lehčímu posunu trenérů, protože Lukáš Nesměrák bude trénovat elévy. V podstatě tak pokračujeme v kompletní struktuře dál!

Co bys vzkázal trenérům a hráčům v libereckém florbalového klubu?
Momentálně jsme v krásném období, na čemž mají drtivou zásluhu! Rád bych jim vzkázal, aby toto nebrali jako cílový stav, nýbrž závazek k tomu, být příští rok ještě lepší než loňské FBC Liberec.

"Momentálně jsme v krásném období, na čemž mají trenéři drtivou zásluhu!"