Rozhovory
04.06.2019 - Redakce

”Nejvíce by hráčům pomohlo, kdyby pracovali více samostatně.”

Pokračujeme v rozhovorech s trenéry jednotlivých kategorií, které hodnotí uplynulou sezónu. V letošní sezóně trénoval mladší žáky Prokop Ferdan. Jak přemýšlí o této kategorii žáků? Kde zaznamenali největší progres?

Jak se vydařila letošní sezóna mladším žákům?

Myslím si, že sezona nebyla zlá, během roku byl vidět velký herní posun, a i když to třeba výsledkově tolik nevycházelo, dalo se stavět na předvedené hře.

Na které tři věci dbáš při tréninku mladších žáků nejvíce?

Nejdůležitější je pro mě myšlení hráče, jak vnímá situace a jestli nad nimi přemýšlí. Další dva důležité aspekty jsou technika a pohybová příprava.

Často se říká, že všeobecně děti nemají dobrý pohybový základ, vnímáš to i ty?

Bohužel je to tak, spousta dětí má problémy s pohybem celkově. Proto se především v letních měsících snažíme na tomto zapracovat. Největší rozdíl je vidět u dětí, které začnou trénovat až během roku. Ze školy většinou pohybový základ nemají a těžko se to dohání.

"Nejdůležitější je pro mě myšlení hráče, jak vnímá situace a jestli nad nimi přemýšlí."

Jak šikovné děti jsme letos měli v mladších žácích?

Myslím si, že naše děti byly na slušné úrovni. Nebyl to úplný top, ale věřím, že se to brzy změní. Dvojročník 2006 a 2007 byl hodně „dětský“. Postupem času, jak začnou vyspívat půjdou hodně nahoru.

Co je na trénování mladších žáků nejtěžší?

Nejtěžší jsou každý rok první měsíce. Kdy se na tréninku setkávají děti, co přišly z elévů a již vyspělejší hráči, kteří už rok v žácích byli. Většinou se to srovná okolo poloviny sezony. Další těžkostí bývá vnímání spoluhráčů na hřišti a přechod z takové té „solo“ hry na více týmovou.

Kde vidíš největší prostor ke zlepšení?

Nejvíce by hráčům pomohlo, kdyby pracovali více samostatně. Doma, na dvorku, zahradě, venkovních hřištích, po trénincích. Ať už je to technika, ke které potřebujete jen hůl a balonek nebo nějaké hry venku s kamarády.

Co se v letošní sezoně opravdu povedlo a na co jste jako trenérský tým pyšní?

Během sezony se nám vykrystalizovala brankářská dvojice, která si rozumí jak na hřišti, tak mimo něj. Kluci nemají problém nechat jeden druhého chytat, když se mu daří a vzájemně se povzbuzují.

"Nejvíce by hráčům pomohlo, kdyby pracovali více samostatně. Doma, na dvorku, zahradě, venkovních hřištích, po trénincích."