Aktuální zprávy
04.09.2019 - Redakce

”Pochvalu zaslouží všichni nejen za výkony na hřišti,” říká trenér Zdeněk Skružný

Přípravné zápasy ve Švédsku jsou minulostí. Hráči FBC Liberec strávili v Malmö tři dny, kde sehráli tři přípravné zápasy. K hodnocení prvního zahraničního "výjezdu" do Švédska jsme vyzvali hlavního trenéra Zdeňka Skružného.

Ještě než začneme hodnotit švédské přípravné zápasy. V letní pauze klub rozšířil realizační tým. Připojil se Míra Nečas, jak si pochvaluješ tuto spolupráci?

Jsem moc rád, že jsme se s Mírou dohodli na spolupráci. Chceme hráče vést k samostatnosti jak na hřišti, tak i v životě. Aby znali svoji osobní zodpovědnost za svůj výkon i přípravu a výkon celého týmu. Zároveň Míra pracuje i se mnou a ostatními trenéry na našem rozvoji. Letošní sezonu pracujeme s hráči jinak, než tomu bylo v předchozích letech. Třeba soustředění bylo asi nejnáročnější, především v přípravě hráčů mimo hřiště, za tu dobu, co trénuji v Liberci.

Ve Švédsku FBC Liberec sehrál utkání s týmy z třetí, druhé i první ligy. Jaké vnímáš rozdíly hry ve Švédsku?

Největší rozdíl je v rychlosti hry a rychlosti provedení dovedností a rozhodování hráčů. Ve hře je větší důraz na osobní souboje, je ponechán velký prostor pro souboje na hraně pravidel. Ale na druhou stranu jsou hráči trestání za hru holí. To byl také jeden z důvodů velkého počtu našich oslabení. Kvalita všech tří soupeřů se postupně zvedala.

Týmu chyběl kapitán Klucho, Petr Kološ i Radek Valeš, dokázal si tým bez nich poradit?

Samozřejmě, že nám zkušení hráči chyběli, ale tým se dokázal semknout a odbojovat všechna utkání. Chybějící lídry v pětkách museli nahradit jiní hráči a i pro ně to byla určitě skvělá příležitost a zkušenost. Věřím, že budou v tomhle „lídrovství“ pokračovat i nadále.

"Chybějící lídry v pětkách museli nahradit jiní hráči a i pro ně to byla určitě skvělá příležitost a zkušenost. Věřím, že budou v tomhle „lídrovství“ pokračovat i nadále."


Co ti ukázalo soustředění ve Švédsku?

Máme vnitřně hodně silný tým, hráči spolu začínají více komunikovat na hřišti i mimo něj. Hráči vědí, jaké jsou jejich role a jaký cíl máme před sebou. Proti loňsku nám chybí jasní střelci, ale já osobně věřím, že ostatní hráči budou schopni dát o 2-3 góly více než tomu bylo dříve.

Našel se někdo z hráčů, kdo se dobře popasoval se zápasy se zahraničními celky?

Myslím, že se hráči s výkony svých soupeřů popasovali velmi dobře. Náš výkon stoupal v podstatě třetinu po třetině – od tragického úvodu zápasu v pátek až po velmi slibný výkon proti Hollvikens v neděli. Když bych měl jmenovat, ta chci vyzdvihnout našeho zastupujícího „švédského“ kapitána Prokopa Ferdana, skvěle hráli i Jakub Kopecký, Tomáš Leksa a veterán v brance Víťa Vaníček. Ale jak už jsem říkal, pochvalu zaslouží všichni nejen za výkony na hřišti, ale i za vzornou reprezentaci FBC Liberec.

Je elitní tým připraven na začátek Superligy florbalu?

Vždycky může být příprava lepší nebo jiná. Já jsem spokojen, ještě v posledním týdnu doladíme pár detailů. Ale teprve samotná ligová utkání nám ukáží, jestli budeme schopni přípravu plně zužitkovat.

"Ale jak už jsem říkal, pochvalu zaslouží všichni nejen za výkony na hřišti, ale i za vzornou reprezentaci FBC Liberec."

První utkání Superligy florbalu sehraje elitní tým FBC Liberec v neděli 15.9.2019 v 18:00 na hale SH ZŠ Dobiášova. Soupeřem domácího celku bude tým FBC ČPP Ostrava.