Klub
30.06.2020 - Redakce

Rodiče a FBC Liberec

Rodiče v posledních letech působí ve florbalovém klubu FBC Liberec jako neodmyslitelná součást. V rámci jejich samotného posunu se několik “odvážlivců” zúčastnilo školení trenérské licence C.

Samotná myšlenka masivního zapojení rodičů vznikla při stáží Lukáše Nesměráka ve švédském velkoklubu Pixbo Wallenstam. Od té doby můžeme vidět na trénincích rodiče samotných dětí, kteří se aktivně zapojují do trénování a samotné výchovy.
Důležitou vlastností rodičů musí být dodržování klubové koncepce (odkaz na klubovou koncepci). “Základním stavebním kamenem je pro nás akceptace klubové vize. V případě, že ji rodič pochopí a ztotožní se s ní, stává se plnohodnotným trenérem FBC Liberec. V tom nejmladším sportovním věku je totiž kromě učení se pohybovým dovednostem stejně důležité naučit se milovat pohyb a sport. A v tom může pomoci úplně kdokoliv, kdo se do práce položí srdcem. A současně nemusí být florbalově přehnaně erudovaný,” vysvětluje Matěj Klucho důvody, proč rodiče tolik pomáhají sportovním klubům.

Počet aktivně zapojených rodičů:
V uplynulém ročníku florbalové sezony se aktivně zapojilo do trénování více než 20 rodičů. "Toto číslo je naprosto skvělé a troufnu si říct unikátní. Naši florbaloví trenéři tak mají zajištěno, že na každý trénink budou mít k ruce vášnivé asistenty, kteří souzní s klubem a pro sportovní proces FBC Liberec jsou v současnosti neodmyslitelnou součástí."

Školení rodičů:
V sezoně 2020/2021 se bude konat již třetí ročník semináře pro rodiče, opět pod názvem "Chceme nejlepší rodiče v České republice." První termín proběhne v půlce října, druhý termín nejspíše v lednu 2021. Během celého dne se rodiče dozví konkrétní body klubové koncepce FBC Liberec včetně komentářů a příběhů. Celý den mají v režii Matěj Klucho (šéftrenér klubu a hlavní trenér dorostenců) a Lukáš Nesměrák (viceprezident klubu a hlavní trenér nejmladších děvčat).
"Za ty roky musím říct, že už to máme se Zajdou skvěle vychytané a vždy se ohromně těšíme. V pohledu na výchovu a obecně vývoj mladých sportovců si velmi notujeme, proto je jednoduché celý den odmoderovat. Jelikož máme oba rádi legraci a nevadí nám si ji udělat někdy sami ze sebe, uteče celý den poměrně "snadno". A kromě mnoha zajímavých informací si užijeme právě i kus legrace." (úsměv)

FBC Liberec díky "vzorné docházce" získává každý rok řadu vzdělaných rodičů, kteří na tribunách a ve sportovní cestě svého dítěte hrají klíčovou roli. “Navíc na konci celého dne pokládáme otázku, jestli nám někdo z rodičů nechce pomoci i aktivním zapojením v klubu. Po celém dni většina z nich pochopí, že trénování mládeže není jaderná fyzika a ti z rodičů, kteří mají čas, se rádi zapojí do našeho týmu,” má radost Klucho.

Průběh "trenérské kariéry" je pak u rodičů rozdílný. Od věrného pomocníka, vedoucího či asistenta klidně až na post hlavního trenéra celé kategorie. "Sledovat vývoj rodičů - trenérů je velmi zábavné. Samozřejmě ne každý má ambice se trenérsky posouvat na nejvyšší mety. Velmi nás ale těší, že rodiče pohání jejich vlastní motivace. I díky tomu Honza Kolařík, Zdenda Šroll a Dan Chroust strávili tři dny v České Lípě, kde se vzdělávali a (úspěšně) usilovali o trenérskou licenci C. Já jsem v Lípě část školení vedl, tak věřím, že jsem v klucích prohloubil o kousek zvědavosti navíc. A zvědavost je klíč. Mimo to mě osobně velmi těší, jaký přátelský vztah mezi sebou máme,” zakončuje šéftrenér klubu.