Klub
31.08.2019 - Redakce

Kometář klubu FBC Liberec k rodičovským dotazníkům

Před prázdninami jsme oslovili rodiče mladších dětských kategorií s dotazníkem, který nám měl pomoci v dalším posunu naší práce. Některým z vás jsme přímo zavolali nebo napsali email. Přečetli jsme si také spoustu pochval a podpory, za kterou velmi děkujeme a moc si jí vážíme. Myslíme si, že náš komentář k určitým bodům bude zajímat více z vás. Proto vydáváme tento článek, abychom vše ujasnili a ukázali, že jsme otevřeni komunikaci a diskusi. Pokud tedy máte jakýkoli problém, můžete se obrátit přímo na šéftrenéra klubu Matěje Klucha.

KOMUNIKACE

Jedna z otázek se týkala komunikace, která je pro správný chod klubu velmi důležitá. Problematická komunikace se týkala hlavně kategorie elévů, kde nebyly podávány správné informace včas, některé byly mylné. A hlavně na konci sezóny se trenérům moc nedařilo :-) Omlouváme se. V této sezóně tuto kategorii povede jako hlavní trenér Lukáš Nesměrák, který je v této oblasti velmi silný a my věříme, že se vše dostane na úroveň, kterou si jako rodiče přejete.

Dalším třecím bodem v komunikaci byly 2 cesty, kterými trenéři komunikují - e-mail vs. Messenger. Věřte, že ne všechny informace psané na Messengeru jsou relevantní pro rodiče a proto je trenéři nechtějí zatěžovat e-maily (např. o posunu tréninku, přinesení pomůcek apod.) Trenéři se snaží informace třídit a často spoléhají na komunikaci hráč-rodič. Ta však zřejmě v mnoha rodinách nefunguje ideálně a dochází ke ztrátám informací. V současné době ladíme novou členskou sekci, kde by měly být informace koncentrovány na nástěnce jednotlivého hráče. K této sekci budou mít přístup i rodiče a tím by se měly tyto problémy vyřešit. Členská sekce je pro nás vyvíjena na míru a proto se snažíme ji správně nastavit. Rádi bychom ji spustili v průběhu prvního trénovacího měsíce září. 

Často byste chtěli mít dříve informace o časech zápasů, halách a nominacích na víkendové turnaje. Věřte tomu, že trenéři úmyslně tyto informace nezdržují. Musí ale čekat na odpovědi od vás rodičů a až poté mohou nominace uzavřít. Proto prosím odpovídejte co nejrychleji, pomůže to nám všem. I toto by měla řešit nová členská sekce, ve které bude vidět, kdo odpověděl a na koho se čeká. Bude také obsahovat možnost odeslat kalendář s termíny zápasů do vašeho Google kalendáře. Informace o halách a časech zápasů bývají pořádajícími oddíly často upřesňovány a měněny až v průběhu posledního týdne. Bohužel je hal absolutní nedostatek, a proto i toto musíme brát v úvahu.

DÍVČÍ KATEGORIE

Od několika z vás padl dotaz na to, jak klub počítá s ženskou složkou v budoucnosti. Jsme jedním z mála klubů v ČR, který je schopen mít v extralize a superlize ženský i mužský tým. Tohoto se nechceme vzdát, i když je čím dál těžší ženský tým v extralize udržet. Změnou systému ženské extraligy na režim 1 utkání / víkend víceméně došlo k ukončení činnosti starších hráček. Kombinace běžného pracovního režimu a přirozeného rodinného života s pravidelným florbalovým víkendovým programem se stala pro ženské hráčky již velmi problematickou a svoji florbalovou kariéru raději ukončily. Tímto se z ženského florbalu stal v podstatě studentský sport. Liberec má bohužel obrovskou nevýhodu, že většina hráček – studentek odchází na studia VŠ do Prahy. V takovou chvíli je pro hráčky samozřejmě nejpraktičtější a nejjednodušší svoji florbalovou kariéru přesunout do Prahy. Tato situace potkala a potkává i náš klub a i když se odchodům hráček do Prahy snažíme zabránit, nedaří se to. Důvodům rozumíme, dojíždět v týdnu pravidelně na tréninky je časově velmi náročné a z toho důvodu hráčky volí tuto cestu. Bohužel je nutné přiznat i druhou stránku mince. Ukončením hráčského působení předchozí generace zkušených florbalistek se snížila výkonnost ženského týmu a tím i atraktivita pro hráčky. Je přirozené, že pokud florbal hrají jako svůj koníček, chtějí z něj mít radost v té nejvyšší možné podobě a tou je úspěch na hřišti.

Celková situace ženského florbalu je taková, že zejména v Praze je obrovská rivalita mezi pražskými kluby, jejich agresivní přestupová politika se přesouvá již na kategorie významně mladších hráček na úrovni dorosteneckého florbalu. Tuto situaci známe my sami, celkově se však jedná o velmi nepříjemný vliv na členskou základnu ženského florbalu, protože takto ukončilo svoji dívčí složku několik klubů z našeho regionu. Toto je realita českého florbalu, které se snažíme bránit,. Možná to není vidět, ale stojí to opravdu spoustu práce. Samozřejmě si i my sami musíme umět přiznat, že ne vše je u nás skvělé a musíme v mnoha činnostech přidat.

Do věkově nejnižších pater byl přesunut od A týmu nejzkušenější trenér ženské složky Lukáš Nesměrák, u dorostenek a juniorek působí srdcaři Vojta Rondoš a Petr Novák, s výchovou žákyň pomáhá hráčka ženského mužstva Aneta Foffová.

V loňském roce jsme prošli více než 12 škol, na každé jsme absolvovali 2-3 vzorové hodiny tělocviku, rozdali jsme spoustu letáků, vzbudili zájem u spousty děvčat. Bohužel, na trénink dorazila pouze jedna!!! Proč? Hlavním důvodem je přebytek nabízených sportů pro dívky. Ten nejčastěji v rodině vybírá maminka. Holky tak tancují, dělají aerobic, skákají apod. Někdo z vás se ptal, proč nemáme tolik děvčat, jako Štětí, Most, Turnov atd. Sám jsem s např. s trenéry ze Štětí tuto věc probíral. Florbal je to jediné, co holky např. ve Štětí mohou dělat a mají zde 2 haly. Navíc je v poslední době v Liberci hodně děvčat stahováno např. do fotbalu, který je finančně a podmínkami naprosto jinde než florbal, kde naši trenéři pracují za symbolickou mzdu, která nestačí ani na benzín pro cestu na trénink.

Dalším naším krokem bylo i navázání spolupráce se ZŠ ve Smržovce, odkud také dívky dojíždějí na tréninky a zápasy. Faktorů negativně ovlivňujících dívčí složku je však opravdu velmi mnoho. Pomoci nám můžete právě vy. Zamyslete se, kolik dívek ve vašem okolí dělá sport, kde je trenéři masakrují tlakem na výsledek, tlakem na urychlení fyzického vývoje s touhou ovládnout dorostenecké skupinové soutěže apod. Promluvte s jejich rodiči a pošlete je do klubu, kde chceme, aby se holky sportem hlavně bavily. Rádi je uvítáme.

Jen abyste měli srovnání s chlapci, tak u nich neděláme ani nábory, a přesto jich aktuálně již máme mnohonásobně více. Hlásí se nám totiž sami, zejména kvůli naší filosofii přístupu.

"V dotaznících padla spousta návrhů, poznámek, otázek atd. Strávili jsme asi 4 hodiny procházením každé odpovědi, abychom z času, který jste nám věnovali, vytěžili maximum."


LETNÍ TÁBORY PRO DĚTI

Jeden z dotazů padl i na to, proč nepořádáme dětské tábory pro děti. Pořádali bychom je rádi, ale organizace takových akcí vyžaduje hodně energie, lidí a hlavně dnů dovolené, které naši trenéři už prostě nemají. Zkuste si spočítat, kolik dní potřebuje trenér během prázdnin na soustředění, příměstský kemp a turnaje. A teď si zkuste představit, že vy sami tolik dní dovolené obětujete. Dříve jsme tábory pro děti pořádali, ale v té době nebyla ani soustředění, ani příměstské kempy. A ty považujeme za přínosnější.

ZAPOJENÍ RODIČŮ LAIKŮ DO TRÉNOVÁNÍ

Některým z vás přijde diskutabilní zapojení rodičů laiků do tréninkového procesu. Sami říkáte, že se necítíte na to, abyste nám pomáhali. Přesně toto téma budeme řešit na školení rodičů, které se uskuteční i letos. Jde o to, že po rodičích nechceme, aby řídili trénink po florbalové stránce. Tu zajistí "florbalový" trenér. Ten ale potřebuje pomoc v organizací tréninku, aby mohl svůj florbalový potenciál věnovat dětem na 100 %. Rodič "laik" mu tak velmi pomůže při stavění stanovišť, rozdělování dětí, hlídání způsobu provedení cvičení. Rodiče také mohou pomoci s organizací turnajů, dresů apod. Věřte tomu, že každý trenér bude rád, když mu svou pomoc nabídnete.

Někteří z vás pak vidí jako problém, že "florbalový" trenér není přítomen na některých zápasech, kde musí být rodiče. Bylo by ideální, pokud by tam mohl trenér být. Někdy to ale není možné, protože spousta trenérů jsou aktivní hráči. A rozčtvrtit trenéry bohužel nelze. To je potřeba si uvědomit. Navíc filosofie klubu je nemluvit dětem do toho, co dělají na hřišti, nechat je hrát a tvořit. A mlčet na střídačce přeci dokáže i relativně nezkušený rodič, ne?

ROZDĚLOVÁNÍ DĚTÍ PODLE VÝKONNOSTI

Chápeme, že pokud vaše dítě není např. v prvním nebo druhém týmu ve své kategorii, tak nemáte příjemné pocity. I toto téma je řešeno na školení rodičů, kde o něm s rodiči rádi diskutujeme. Náš klub nechce vychovávat pouze špičkové hráče pro superligový A tým. Chceme i hráče, kteří budou hrát florbal pro radost a v budoucnosti budou díky lásce k tomuto sportu v klubu nadále působit jako trenéři, funkcionáři nebo fanoušci. Všechny tyto lidi v klubu potřebujeme. Proto držíme v každé kategorii více týmů. Pokud by byla naše filosofie čistě výkonnostní, měli bychom v každé věkové kategorii maximálně 2 týmy. Zbytku dětí bychom museli říci, že u nás florbal hrát nemohou. A to nechceme.

ZÁZEMÍ NA ZŠ DOBIÁŠOVA

Ani nevíte, jak bychom byli rádi, kdybychom mohli ovlivnit podmínky na ZŠ DOBIÁŠOVA. Bohužel ale nemůžeme. Jsme v pozici nájemce, o halu se „dělíme“ s házenou a o víkendech nahodile také s AVL. Základní škola má placené uklízečky, které by měly vše udržovat v příslušném stavu. Není v našich silách toto ovlivňovat. V minulé sezoně např. A týmy žen a mužů pořádaly čištění celé haly - loupali jsme žvýkačky, drhli záchody apod. To jen tak pro představu.

To samé se týká i stáří a stavu vybavení (šatny, botníky, sprchy). Jsme velmi vděčni, že můžeme na ZŠ Dobiášova trénovat, ať je hala jakkoli postavena. Vlastníkem je město. Vybavení a stav haly je bohužel v rukou města, můžeme pomoci pouze v drobných věcech. Investice z naší strany bohužel nejsou možné z majetkoprávních důvodů, zejména však z důvodů finančních. Sportovní kluby jsou schopné hradit náklady na provoz, investice již bohužel schopni uhradit nejsou. Pokud by tomu bylo naopak, již by v Čechách vznikla řada projektů soukromých investorů, kteří by pak provozem hal svoji investici dostali zpět. Bohužel tomuto tak není. Pro ilustraci pouze jednoduchý příklad. Aktuálně platíme nájemné za pronájem haly v průměru ve výši 450 Kč/hod. Celkově náklady za pronájem vyšplhají ročně na částku cca 1,50 mil. Kč. Pokud by měla cena pronájmu respektovat i náklady na investice, hodinová sazba by se pohybovala na úrovni cca 1500-1800 Kč/hod. Tato výše je však v aktuálních podmínkách pro sportovní kluby nemyslitelná, výše příspěvků by musela stoupnout proti stávajícím podmínkám na cca 2-3x násobek.

I přes tento reálný stav se snažíme o zlepšení stavu haly. Významně jsme přispěli k rekonstrukci podlahy, podíleli jsme se na nákupu časomíry (bohužel bez trestů, pro utkání jsme vymysleli a zakoupili polštáře jako náhradu sedáků, snažíme se o výzdobu haly, vlastními silami jsme si upravili kancelář pro trenéry – sklad, atd…). Florbal má kromě jiné=ho i tu smůlu, že potřebuje mantinely. Ty nejsou součástí výbavy hal, museli jsme je z vlastních prostředků zakoupit, přičemž jedna sada stojí 120 tis Kč a životnost je cca 10 let.

Pokud by někdo z rodičů v tomto byl schopen a ochoten vyvinout iniciativu, použít vlastní um a kontakty, určitě by bylo možno WC na hale upravit, stejně tak šatny. Budeme rádi za vaše návrhy. I toto bychom však museli konzultovat se ZŠ a SML.

Velmi rádi bychom měli vlastní halu. Navíc v tak sportovním městě, jakým Liberec je. Bohužel se nám zatím, i přes ohromné úsilí prezidenta klubu Františka Příhody, nedaří dosáhnout dostatečné podpory města, státu a dalších. Pokud by některý z českých miliardářů chtěl udělat něco záslužného místo kupování dalších akcií, máme pro něj připraven projekt :-) Sami bychom novou halu na 100 % vytížili. Máme vymyšlené a nakreslené 3 varianty hal. První je multifunkční sportovní hala v areálu Sportparku v místě dnešních tenisových kurtů. Hala ja navržena jako trojhala s oddělením hřišť pro tréninky. Součástí jsou tribuny pro diváky podél krajních hřišť,které by byly využity i pro dětské turnaje, kde jsou také nezbytné. Vždyť kolikrát se sejde více diváků na turnaji mládeže, než na vlastním ligovém utkání. Pro ligová utkání by došlo ke spojení dvou hřišť a výsuvu podélných tribun a tím by vzniklo hřiště s tribunami po třech stranách pro cca 800-1000 diváků. Pro výjimečné akce by mohlo vzniknout centrální hřiště s diváckou kapacitou až 3 tis diváků. Takováto hala by v běžném týdnu byla využita pro tréninky, o víkendech pro utkání všech kategorií a samozřejmě i všech jiných sportů. Hala ve Sportparku má své logické místo, areál disponuje dalším potřebným zázemím včetně dopravní infrastruktury.

Druhou variantou je přístavba tribuny a vstupního a šatního zázemí SH Dobiášova. Tribunu máme vymyšlenou u dnešní podélné obvodové stěně s rozšířením na plochu dnešního parkoviště, které by bylo možné přesunout na plochu dnešní zahrádky (nevyužitá plocha na druhé straně přístupové komunikace). Šatny a nový vstup máme vymyšlen před štítem haly směrenm k atletické dráze v půdorysu lichoběžníkové travnaté plochy. V této přístavbě by byl v přízemí – na úrovni terénu vstup, drobné občerstvení a přístup na podélnou tribunu. O podlaží níže, na úrovni plochy haly by byly umístěny šatny, případně skladové zázemí.

Třetí variantou je výstavba nové haly v sestavě dvou nebo tří hřišť včetně potřebného zázemí. Nabízí se plochy nad ZŠ Dobiášova, sportovní areál ve Vesci, jiné plochy navazující na Sportpark , případně další. U této varianty je však nutné uvažovat s vybudováním technické a dopravní infrastruktury – příjezd, parkoviště, přípojky sítí, apod…

Jak vidíte, snažíme se, bohužel situace ve městě a investiční deficit nám nepomáhá.

"Děkujeme Vám za čas, který jste věnovali k vyplnění dotazníků. Společně se posouváme dopředu."

POČET TRENÉRŮ NA TRÉNICÍCH A JEJICH PŘÍSTUP

Zde jsme zaznamenali velký rozdíl v odpovědích rodičů, kteří absolvovali celodenní školení rodičů. Vzhledem k tomu, že se jednalo o první sezonu, kdy jsme školení takto pořádali, nemohli jej absolvovat rodiče starších žáků. Právě na tomto školení jsme s rodiči řešili, že i v ekonomicky a sociálně mnohem silnějším Švédsku trénují děti vlastní rodiče. Tamní dětské týmy mají pouze jednoho florbalového trenéra, který má k dispozici 4-5 aktivních rodičů. Náš klub v tomto v rámci ČR patří k jedněm z nejlepších. Postupnou prací a zapojováním rodičů se blížíme ideálu min. 4 "trenérů" na kategorii. Nedaří se to u všech týmů, ale je to cíl, za kterým jdeme. Stačí jednoduše počítat - máme celkem 28 týmů x 4 trenéři = 112. Tolik trenérů bychom museli sehnat, proškolit, zaplatit. A to bez vás rodičů prostě nepůjde.

SLUČOVÁNÍ KATEGORIÍ NA KONCI SEZÓNY

Na konci sezóny byla snaha trenérského vedení klubu posunout děti ke kategorii, ve které budou hrát v další sezoně. Důvod byl čistě sportovní. Chtěli jsme pomoci dětem v lepší aklimatizaci v novém týmu. Zjistili jsme, že zejména u těch nejmenších dětí, které jsou odkázány čistě na vaši pomoc při dopravě na trénink, to není rozumné. Proto na příští rok připravujeme úpravu tohoto modelu.

KVALITA A STŘIH TEPLÁKOVÝCH SOUPRAV

Teplákové soupravy si necháváme šít na míru. Důvodem je to, že velké značky po několika letech změní střih a pak by nově pořízené soupravy měly jiný vzhled. Víme, že to nebylo vždy ideální, ale snažíme se vše s dodavatelem vyřešit.

LEPŠÍ VÝSLEDKY V ZÁPASECH

Toto je velké téma napříč sportovní veřejností. Jsme jeden z mála klubů v ČR, který jde přímým směrem a nehraje na výsledky dětí. To samozřejmě neznamená, že nechceme vyhrávat. Výsledek je důležitý, ale na žebříčku důležitosti je mnohem níže než kreativita, odvážnost, týmovost, samostatnost na hřišti apod. Proto pokud chcete, aby vaše děti vyhrávaly, nebudeme zřejmě schopni vás v mladém věku uspokojit. Zkuste si ale uvědomit, že dítě zaměřené na výsledek je šťastné jen když tým vyhraje. Dítě zaměřené na "hraní" je šťastné vždycky, když si zahraje s kamarády.

ODEMČENÍ DVĚŘÍ NA ZŠ DOBIÁŠOVA

Jak už bylo řečeno dříve. Hala ani ZŠ nám nepatří. Můžeme o určité věci poprosit, nikoli je jen udělat. Vnitřní bezpečnostní nařízení školy obejít bohužel nelze.

KOUPĚ MIKROBUSU

Jeden z vás nám napsal, proč si nekoupíme vlastní mikrobus, že by se dětem lépe jezdilo na zápasy. Upřímně říkám, že bychom potřebovali několik mikrobusů a nekolik autobusů. Při našem počtu 28 družstev dochází k situaci, že je v průměru na výjezdu každý víkend 5-7 družstevDruhou stránkou je finanční náročnost. Tuto finanční zátěž nejsme schopni unést. Musel by nám pomoci některý ze sponzorů. I jeden z bohatších klubů v ČR - FBC Ostrava neměl na to pořídit nový klubový autobus. Ojetý, který koupili, jim později mimo pozitivních přinesl i negativní zážitky. Navíc musíte zaměstnat i řidiče, a to je mimo naši realitu. Pokud tedy víte o sponzorovi, který by byl schopen autobusy nebo mikrobusy zapůjčit, případně poskytnout za významně nižší cenu, budeme moc rádi za jakoukoli pomoc.

SCHŮZKY NA ZAČÁTKU SEZONY

Všechny týmy budou mít schůzku rodičů organizovanou trenérem týmu nebo šéftrenérem klubu Matějem Kluchem a sportovním manažerem Zdeňkem Skružným. Pokuste se tuto schůzku navštívit nebo si s přímo s trenérem týmu zavolejte, aby nedošlo k nějakému informačnímu šumu.

"Pokud tedy máte jakýkoli problém, můžete se obrátit přímo na šéftrenéra klubu Matěje Klucha."