Aktuální zprávy
02.05.2019 - Redakce

Matěj Klucho hodnotí turnaj reprezentace U17

Matěj Klucho měl v letošní sezóně unikátní možnost stát se historicky prvním hlavním trenérem národního výběru U17. Tuto roli přijal a na očekávaném turnaji tří zemí v Chomutově si poprvé mohl vyzkoušet roli hlavní kouče České republiky.

Matěji, jak bys turnaj zhodnotil. Přece jenom šlo o premiérovou zkoušku výběru U17.

Turnaj hodnotím velice kladně. Sami jsme příliš nevěděli, co očekávat, tak jsme si řekli, že do toho půjdeme naplno a necháme se překvapit. Celá skupina od hráčů přes realizační tým až po vedoucího výpravy byl v podstatě nakažen dobrou náladou, pracovitostí a poctivostí. Věřím, že i díky tomu jsme se prezentovali hrou, jakou jsme chtěli. A výsledky byly třešnička na tomto dortu.

Český národní tým v turnaji proti Finsku a Švýcarsku neprohrál. Byl tento fakt očekávaný? Přece jenom jste nastupovali proti mladším soupeřům.

Fini měli soupisku kompletně z hráčů ročníku 2003. Švýcaři měli jako my výběr U17. Upřímně jsem čekal, že bychom výsledkově mohli stačit, možná lehké obavy jsem měl z předváděné hry. Ty vzaly za své hned v první třetině našeho prvního zápasu. Kluci se chytli a hned viděli, že mohou uspět i s aktivním pojetím hry, který jim je v tomto věku vlastní. Zápasy byly skvělé a všem zúčastněným posloužily jako skvělý zdroj materiálů pro další práci.

Jak fungovala spolupráce v realizačním týmu?

Až nečekaně hladce. Od začátku jsme se sladili florbalově i lidsky. Přestože jsme zvyklí ve svých klubech většinou hrát hlavní role, zde jsme se o vše perfektně dělili. Celá práce pak byla mnohem snazší, intenzivnější, ale často také zábavnější. Vytvořil se mezi námi skvělý vztah, navzájem jsem v celém realizačním týmu cítil respekt jeho členů. Vskutku výborná kombinace.

"Vytvořil se mezi námi skvělý vztah, navzájem jsem v celém realizačním týmu cítil respekt jeho členů. Vskutku výborná kombinace."

Co říkáš na Joonase Naavu? V čem spočíval jeho hlavní přínos?

Joonas v podstatě jen podtrhnul mou předchozí odpověď. Zároveň našemu týmu dodal zkušenosti s tím nejelitnějším florbalem a také mezinárodní přesah. Bylo skvělé ho mít v týmu, učit se od něj nové věci, ale i jen poslouchat, jak mluví o florbalu. Mým úkolem bylo jeho myšlenky a vize přetavit na české prostředí, protože některé věci, které „nabízel“ s českou mentalitou nešly úplně hladce dohromady.

Dokážeš si představit spolupráci v U17 v příštím ročníku?

Určitě dokážu. Je to skvělý projekt pro hráče, ale i trenéry. Pro budoucnost našich reprezentací je z mého pohledu projekt U17 výborná věc. Samozřejmě příští rok bude specifický tím, že juniorská reprezentace začne nový dvouletý cyklus, ale to by dle mého myšlence pokračovat v U17 nemělo bránit.

Sám jsi hlavní trenér dorostenců FBC Liberec, tuto kategorii znáš velmi dobře. Jak se liší hra na mezinárodní úrovni v tomhle věku?

Dobrá otázka. Bylo by zajímavé slyšet odpověď od našich svěřenců, kteří se turnaje zúčastnili, jak to viděli přímo ze hřiště. Za sebe mohu říct, že to byl neskutečný hukot. Hráči byli perfektně technicky vybaveni a hráli velmi pohledný florbal. Na mezinárodní úrovni je vše rychlejší a preciznější, zároveň hráči mají minimum slabých stránek a většinou (minimálně) jednu opravdu silnou. Samozřejmě v této rychlosti i na této úrovni občas dojde k taktickým chybám, které jsou ale z mého pohledu zapříčiněny věkem i nezkušeností s obdobnými zápasy.

"Za sebe mohu říct, že to byl neskutečný hukot. Hráči byli perfektně technicky vybaveni a hráli velmi pohledný florbal."

Jako šéftrenér FBC Liberec myslíš, že mají někteří kluci možnost se podívat do mládežnické reprezentace?

Myslím si, že u nás v klubu pracujeme s mládeží tak, aby tuto šanci rozhodně měli. Samozřejmě je to na nich, ale mnohdy na tu nejvyšší úroveň nestačí pouze klubové tréninky a hodiny tělocviku ve škole. To, co jsme viděli na turnaji v Chomutově, totiž nejde natrénovat za tři tréninky týdně. Takže šanci má samozřejmě každý, technicky, takticky i kondičně dokážeme hráčům pomoci. Vůli a motivaci ale musí mít každý svou, i když i na tu se v tréninkovém procesu snažíme „utočit“. Snad se nám to bude dařit i nadále.

Jak jsi hodnotil naše tři kluky z Liberce?

Vezmu to „odzadu“. Wini jel na turnaj v pozici hráče, který byl vybrán až v tom posledním sledu. Odehrál dva zápasy proti Finům, přičemž v tom prvním zápase si určitě zvykal na rychlost hry. Svou nejsilnější stránku – přehled ve hře – nemohl prodat úplně naplno, obecně jsme ale s jeho výkony velmi spokojeni. Zejména proto, že se jedná o hráče ročníku narození 2003 s menší postavou. Určitě zanechal dobrý dojem.

Stráňa odehrál smolné první utkání, které mu na sebevědomí nepřidalo. Hned v dalším zápase ale předvedl svůj nejvyšší standard a jsme rádi, že naši důvěru takto přijal. Hrál centra první formace, čili velmi těžký post i role. S výjimkou některých momentů v prvním duelu vše zvládal na výbornou. V posledních utkáních mu lehce docházel dech, což je věc, na které bude muset zapracovat, pokud uvažuje o juniorském MS, kde jsou nejdůležitější zápasy právě ty poslední. Je rovněž ročník 2003, takže čas určitě má.

Čermi dostal od realizačního týmu důvěru v pozici kapitána týmu. V některých momentech možná právě díky pásce hrál zbytečně složitě, jako by chtěl co nejvíc zodpovědnosti převzít na svoje bedra. Když hrál jednoduše, byl vynikající, navíc využíval své postavy a síly na míčku. Skvěle zvládal pozici obránce, který podporuje útok, i díky němu jsme měli velmi nebezpečnou první formaci. Naši kluci odehráli dobrý turnaj, ale to se dá říct prakticky o každém zúčastněném.

"Naši kluci odehráli dobrý turnaj, ale to se dá říct prakticky o každém zúčastněném."